Forestil dig: Du ligger i tandlægestolen.
Krammebolden er i din hænder og den kliniske duft sidder i dine næsebor. Assistenten har lagt sin hånd på din skulder mens du kan skimte at tandlægen gør sig klar.
“Det her bliver lidt ubehagelig” siger hun.
Lige i det øjeblik – hvad tænker du på? Forbereder du dig måske på det ubehag, du forventer der kommer?
Som du sidder og læser dette, lige nu, fornemmer du måske lugten af tandlæge. Dine øjenbryn trækker sig sammen og din krop mærker ubehaget. Har jeg ikke ret?
Som den eneste art på planeten, er vi mennesker i stand til at forudse – beregne – hvad der vil ske i fremtiden.
Det er din evne til at beregne fremtiden, der gør at du du har en fornemmelse af tid. Men sammen med hypothalamus, der finder også at du kan forberede dig på de farer der kommer.
Lige præcis beregningen af de potientielle farer der kommer, er det der kan give dig et negativt tankesæt og forhindre dig i at være lykkelig.
For hvad nu hvis..?
Dine tanker bestemmer hvordan du har det
Lad mig dele et af mine mentale holdepunkter med dig.
Det er en tanke konstruktion jeg bruger når jeg er i en svær situation. Egenlig har jeg lært den af min mor, der tog mig derud når vi skulle sove. I min familie kalder vi det “Den gule mark”.
Prøv at skifte din tanke om tandlægen ud med dette: Du er på en smuk græsmark, fyldt med gule mælkebøtter. Himlen er blå, uden en sky på himlen. Du kan mærke varmen og den lette brise, der får træerne til at suse lidt. Ellers er her stille. Du mærker det græs du ligger på, mens solen varmer dig. Lyden af træernes susen og følelsen af varmen gør dig glad.
Lagde du mærke til at din følelse i kroppen blev en helt anden? “Det kunne jeg godt bruge lige nu” tænker du måske.
Her kommer mit første postulat: Dine tanker bestemmer helt og holdent hvor glad og lykkelig du er.
Vi mennesker er, fra naturens side, ikke skabt til at være lykkelige. Vi er skabt til at overleve.
Lykke og glæde er slet ikke en del af ligningen. Det er farer og overlevelse til gengæld. Det er dét din og min hjerne er bygget på gennem mange tusinde år. Overlevelse.
Overlevelsen ligger i din hypothalamus, det som nogle (fejlagtigt) kalder krypdyrhjernen[1]. Som Peter Lund Madsen skriver i sin fantastiske bog Dr. Zukaroffs Testamente:
“Vores hjerne er derfor konstrueret til hele tiden at være på vagt. Er hjernen i tvivl, så vælger den som udgangspunkt den skeptiske, bekymrede angstfyldte indgangsvinkel til sagen.
I udgangspunktet en fornuftig strategi, men i vore dage, i vores del af verden, dur den ikke længere. I dagens Danmark er der er ingen krokodiller, og der er tjek på langt det meste. Den gamle agtpågivende hjerne er strandet i en tid, hvor der er for lidt at være bange for, og derfor opstår et overskud af frygt og bekymring.
Det problem løser vi med, hvad man kan kalde unødvendige bekymringer. Både individuelt: “Er det nu helt sikkert, at jeg kan få vasket den kedelige fedtplet af mine bukser?” såvel som kollektivt.”
Uddrag fra: Peter Lund Madsen. “Dr. Zukaroffs testamente.” Gyldendal, 2012-11-22.
Derfor er du nødt til at arbejde aktivt på at blive lykkelig.
Ikke gennem de ting du kan købe dig, men ved at få mental balance. Ved at få styr på dine tanker og undlade at udtænke alle de negative scenarier du kan forstille dig.
Mit andet postulat: Du kan skabe dig et bedre liv, ved at arbejde med dine tanker.
Er det let? Nej, på ingen måde.
Det har taget mig mange måneder, med blandet engagement at ‘værfte’ mine negative tankestrømme væk. Ved at sige “thi stille” når jeg får en negativ tanke.
Nu har jeg fået skabt mig en mere ‘tom-hjernet’ tilværelse, uden for mange urelevante tanker. Min hjerne knævrer simpelthen ikke så meget med sig selv – og jeg bekymrer mig dermed heller ikke så meget.
Vil du slippe for at bekymre dig om alle ‘tandlægerne’ i dit liv, slippe for mentalt at dufte kliniken og høre boret? Så prøv at fokusere på at bede din hjerne om at tie stille.
Om det er nemmere som mand, skal jeg ikke kunne sige. Der er nok en enkelt i min omgangskreds der ville sige “det må være let for dig”.
Kilder og referencer:
- “Oprindeligt stammer ordet fra neurofysiologen Paul MacLean, og han anvender det i en helt anden sammenhæng, og selvom man vælger at se bort fra dette, går den alligevel ikke. Krybdyrene og deres hjerner repræsenterer en udvikling væk fra os.” Uddrag fra: Peter Lund Madsen. “Dr. Zukaroffs testamente.” Gyldendal, 2012-11-22.