Skriv for at søge

Tvungen barsel til faderen, nej tak – ville ellers gerne

Del

En af de helt store emner for tiden, er 12 ugers tvungen barsel til mænd. Det er i denne omgang endt med et kompromis, hvor der er en økonomisk fordel til mænd der tager barsel – men ingen tvang.

Personligt finder jeg det oprindelige forslag med vi-napper-lige-12-uger-fra-moderen-og-stopper-dem-ned i-halsen-på-faderen mentalitet problematisk. Ikke fordi jeg ikke har lyst til at have barsel med mine børn, men fordi det bare ikke er muligt for alle.

Præcist hvorfor det er en dårlig idé får du her gennem min historie. Du får også en langt bedre løsning i min optik.

Tvungen barsel fra mit perspektiv

Må jeg præsentere Clara, min 4 måneder gamle datter, der er noget af det smukkeste og dejligste jeg i mit liv har fået (til låns). Ud over Clara har vi tvillingerne Max & Victor på 5 år.

Der er ingen tvivl i min stille sjæl om, at kunne jeg holde 6 måneders barsel med lille Clara, var der ikke noget jeg hellere ville. Hvor ville det være fantastisk.

Men det kan jeg ikke – jeg er selvstændig.

Vi er i vores familie, i fællesskab, blevet enige om, at jeg kunne være selvstændig og har nu efter tre år, en lille virksomhed med 5 ansatte (inkl. mig selv). Det er noget jeg har skabt primært ved at arbejde fra 7 til 17 i hverdagene og så ellers, så vidt muligt, at holde fri derudover – fordi min familie har første prioritet.

Som selvstændig har du ikke mulighed for at stå af “trædemøllen”. Ikke uden ansatte og så absolut ikke med ansatte. Det er ikke noget jeg behøver at få en tude-kiks over. Det at jeg er  selvstændig, er et bevist valg som min hustru og jeg har taget sammen.

Så jeg kan ikke lide tvungen barsel, for så har vi kun 6 måneders barsel. For hverken min familie eller min virksomhed kan overleve, hvis jeg skal holde barsel i 3 eller 6 måneder.

En mere optimal løsning

I stedet skulle man give 6 måneders ekstra barsel til faderen, som han kan holde hvis han vil. Dermed løser vi (minimum)
tre udfordringer:

  1. Moderen kan ikke “campe” på alt barslen
  2. Hvis faderen ikke /kan/ holde barslen går det ikke ud over den lille
  3. Såfremt den lille bliver ammet, kan faderens barselsperiode placeres når den lille får fast føde.

Så tager vi hensyn til moderen, faderen, den lille – og det meste af samfundet.

Vi er stadig i en situation, hvor jeg er nødt til at blæse 6 måneders barsel ud af vinduet. Men i modsætning til en situation  hvor det går ud over barnet (og moderen), er den værst tænkelige situation status quo – sådan som vi har det nu.

Der er ikke noget, der bliver taget fra nogen. Ingen bliver tvungen til noget. (Næsten) alle er glade.

Tags:
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1