Iværksætteri: Om at være selvstændig

Business: Din succes starter med respekt for dig selv

Uanset om du gerne vil være leder, selvstændig eller noget helt andet, er der tre ting, der er grundlæggende for at du lykkes med dine ting. Det er tre ting, som kun du kan give dig selv – og de kan ikke købes for penge. 

Da jeg startede som selvstændig, mødte jeg to grupper af mennesker. Den ene halvdel var dem, der troede på mig. De syntes det var sejt og krydsede fingre for at det lykkes.

Den anden halvdel var dem, der var uenige i det jeg havde valgt. Dem der spærrede øjnene op og tog hånden op for munden i overraskelse. Cirka samme reaktion som hvis jeg havde gået hen og brækket benet: “Åh nej, hvad gør du så?”.

Den anden halvdel er dem, der dømmer dig. De dømmer dig – ikke på det de ved – men på det de tror og mener.

Det interessante er at begge holdninger kan være usandt. At det enten går godt eller det ikke gør. Derfor kan du lige så godt tro på det bedste. Tro på at det går dig godt, for de har ikke mere ret end dig.

Tro på dig selv og dét du kan

Det er her at min succes startede. Der hvor jeg troede på mig selv og havde respekt nok for mig selv til at udnytte mine 15 års erfaringer til at skabe mit eget.

Din succes starter der, hvor du får respekt for dig selv. Respekt for dét du kan og har lært. Dét du tror på. Du ved trods alt bedre end alle de andre, der står og dømmer dig. Det er ikke dem, der kan dét du kan.

Uanset om du tror du kan, eller tror du ikke kan, har du sikkert ret.

Af nederlag kommer succes

I min første måned som selvstændig solgte jeg fire arbejdsdage ud af tyve. Resten af dagene gik jeg på mit kontor og arbejdede for at få kunder i forretningen og skabe mig et navn. Der var ikke noget værre end at sidde og ikke at tjene penge. Det var virkelig svært for mig.

Jeg valgte at have et skrivebord ude i byen fra starten, fordi jeg var for bange for at være doven. For at lægge mig på sofaen de dage jeg ikke havde arbejde hos kunder.

Undervejs i min rejse som selvstændig lærte jeg at succes kommer af nederlag og fejl. Du kommer til at fejle mange gange – og det er helt okay. Det er sådan det skal være.

“Hvordan kan fejl og nederlag være okay?” tænker du måske. Fordi det er sådan vi lærer. Lær at acceptere nederlag. Nederlag bliver til succes, når du lærer af dine fejl.

Jeg selv har haft mange nederlag i min tid:

 • Medarbejdere der snød mig
 • For lidt styr på omkostninger
 • For stor tro på at når jeg var ærlig, så var andre det også.

Men jeg har vokset af dem. Været helt nede at bide i græsset, rystet jorden af mig, og tænkt “Nåh, det er ikke sådan det skal gøres så”.

Heldigvis har jeg haft et par gode venner og en familie, der har givet mig god støtte i de hårde tider. Min hustru har taget mig i hånden og sagt “Se dér”, mens hun pegede over på hylden. “Der står to Gazelle priser, som du har fået. Du ved jo godt hvordan man gør. Op igen”.

Familiens accept er et must

Min karriere som selvstændige startede ved kaffebordet, hjemme i stuen, en aften. Min mor var på besøg, og i en sludder sagde hun “Hvorfor bliver du da ikke selvstændig?”. Af en 77 årig dame, var det ret fremsynet, synes jeg.

Der var mange “overfalde-problemer”, jeg kunne finde frem med. Men da min mor og min hustru havde skudt dem alle ned, var der kun en ting tilbage. Min hustru skulle vælge at hendes mand blev selvstændig.

Som selvstændig, er du nødt til at arbejde for din forretning – også dér hvor du ikke har kunder at arbejde for. Hvis du tror at du kan hente børn kl. 15, fordi du alligevel ikke har kunder at arbejde for, så får du aldrig din forretning op at flyve.

Du er nødt til at lægge 10 timer i din forretning 5 dage om ugen. Fordi du ikke har en kunde i dag, betyder det ikke at dit arbejde er overstået. Du skal markedsføre dig selv, sælge, skabe netværk og kontakter og få fat i mennesker der kan noget af det, du ikke kan. Du skal sætte mål for dig selv og din forretning – uanset om de er store eller små.

Det er her familien kommer ind i billedet – og især din partner.

Min hustru fik valget om jeg skulle være selvstændig. Hun fik “GO” knappen. For med det valg kom også, at vores familien blev hendes ansvar.

Det er nødt til at være din partner der har barn syg, der henter/bringer børn, der tager over når kunderne ringer en lørdag aften og beder om hjælp. Er der modstand fra din partner, kan du ikke være selvstændig med succes. For det tager for meget af din energi.

Min hustru og jeg lavede en aftale om at jeg ikke arbejdede fra 17 til 20. Det er der hvor børnene var hjemme og vågne. Det gav en ramme, som min hustru kunne leve i – et pusterum hvor hun (med stor sandsynlighed) viste at jeg var der. Der har været en del gange, hvor det ikke lykkedes for mig – og min hustru har altid grebet bolden, når jeg ikke kunne.

Har du ikke det rum i din familie til at få nok tid og plads til din forretning, er du nødt til at få løst det problem – nu! I dag!

De tre grundlæggende ting der er vigtige for din succes

Lad mig kort opsummere de tre succespunkter som jeg ser som værende alfa og omega for din succes.

 1. Tro på dig selv – vis dig selv respekt
 2. Acceptér at du kommer til at fejle – af nederlag kommer succes
 3. Få din families accept, så de løfter sit – og arbejd så!

Som leder eller iværksætter er der et hav af to-do ting, som din succes afhænger af og der er et hav af iværksætterblogs med gode beskrivelser af hvordan vedkommende fik succes. Men du kan ikke kopiere andres succes. Du skal skabe din egen – og der skal være et rum til at du kan gøre det.

Skab dit eget rum til at skabe din succes ved at lægge faste rammer for dig selv. Når de er på plads har du mentalt ro til det du skal:

 • Aftal hvornår du arbejder (jeg arbejder fra 8 til 17 og fra 21, hvis jeg er nødt til det)
 • Aftal hvad du gør i familien og hvad din partner må tage sig af – en gang for alle
 • Aftal med dig selv at det er okay at fejle, men at du ikke må lave den samme fejl to gange
 • Gør op med dig selv, hvad du er god til, og hvad du ikke er god til
 • Få andre til det du ikke er god til – og vær aldrig bange for at spørge om hjælp
 • Skab din egen lille arbejdsplads – og sørg for at der er ro og orden omkring dig og din arbejdsplads

Lad de dømmende mennesker gå et andet sted hen

Med mine 8 år som selvstændig er jeg langt fra færdig med at lave fejl. Men en ting har jeg lært –  At ikke længere lade andre mennesker dømme hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan. Hvad jeg må og hvad jeg ikke må.

Hvad har du lært af dine fejl? …og ret så ryggen – for du kan jo godt!

 

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *