Skriv for at søge

Sådan får du overhånden fra starten – 5 gode råd til mødet

Del

Har du prøvet at gå ind til et møde, hvor du føler at du er bagud på point fra starten? 

Det er noget vi alle oplever fra tid til anden. Både privat og i erhvervslivet. 

Heldigvis er der enkle metoder til at styre magtbalancen i et møde og det starter med dit håndtryk. Allerede dér, kan du bevidst styre om du er overhund, underhund og om magtbalancen skal korrigeres en anelse.

Jeg har oplevet begge typer. Både den arrogante, med næsen i vejret og en vandret hånd, der bliver givet, mens han kikker på den næste. Ingen kontakt. Ingen interesse ned i mine luftlag.

Men jeg har også oplevet den usikre, der med skuldrene op om ørene giver en underdanig fugtig hånd og undskylder alt fra vejret til de stole vi skal sidde på.

Fælles for dem begge er, at de skal have justeret deres verdensbillede lidt. Den arrogante skal vide hvem han sidder overfor og den usikre skal have ro til at beslutte.

Derfor er det en teknik jeg bruger hver gang jeg går ind i et møde. Allerede inden jeg træder ind af døren, beslutter jeg mig for hvem der skal have overhånden – og det er langt fra hver gang det skal være mig.

Det giver en potientiel kunde en god fornemmelse, at han/hun allerede fra starten har følelsen af at have magten. Også selv om han/hun måske føler sig usikker på det I skal tale om.

Andre gange er det af stor vigtighed at du får overtaget i rummet fra starten. Det kan være i en forhandling eller til et møde med et alvorligt indhold.

Hvordan du får overhånden i sådan et møde, kommer vi til. Til at starte med kikker vi på den indbyrdes relation mellem dig og den anden.

Overhånden har overhånden

Når du giver hånd til en anden, viser jeres håndstilling, hvem der har magten i jeres relation.

Forhandlingen om magten begynder allerede når i stikker hænderne frem mod hinanden, og reglen er:

  • Den der har oversiden af hånden opad, har magten i relationen – eller vil i hvertfald gerne have den.

Du kender sikkert typen, der stikker dig en vandret hånd, hvor du er nødt til tage imod den med din håndflade opad. Det føles lettere ubehageligt for dig, er jeg sikker på. Det er fordi du bliver sat på plads med det samme, som underhund. Vedkommende har taget “overhånden”.

Den mest ideelle håndstilling ved et håndtryk er et lodret håndtryk, hvor i begge har tommelfingren opad.

Bliver du ikke serveret sådan et håndtryk, kan du aktivt rette det. Det gør du sådan:

  • Tag et halvt skridt frem mod den anden part
  • Idet du tager vedkommendes hånd, drejer du din hånd så tommelfingren vender op ad.
  • Giv samtidig et fast håndtryk, uden at klemme for hårdt
  • Husk at kikke vedkommende i øjne og smile

Når du giver sådan et håndtryk, signalerer du flere ting:

  • Jeg ser os som ligeværdige
  • Jeg ser dig
  • Jeg er positiv stemt overfor dig

Kom rigtig fra start

Når du går ind til det vigtige møde, har jeg et par små råd til dig, som giver dig den rette overhånd:

1. Beslut dig for din rolle og jeres relation

Beslut dig for din rolle og relation til mødet. Hvad er det for en relation du vil skabe – eller har skabt?

Et hvert møde, uanset om det er en jobsamtale, et kundemøde eller et møde med banken eller kommunen, handler om relationer mellem dig og den anden. Det handler også om at du skal tage magten på rette tidspunkt eller give den.

Har du skabt en positiv relation til personen når i går derfra, har du vundet første træk.

Til mødet med banken, kommunen eller chefen må du ikke være overlegen eller arrogant. Men du skal vise dit værd, være forberedt og have besluttet dig for hvad du vil have ud af det. Find også gerne ud af hvordan du kan nå dit mål, samtidig med at du gør livet lettere for modparten og fremhæver vedkommende.

Det gør din vej til succes en del lettere, når du gør det ved at give andre succes.

2. Få styr på dit håndtryk

Få styr på dit håndtryk, som jeg har beskrevet i denne artikel. Det giver dig en klar mental fordel over for andre. Det giver dig også den fordel, at du aktivt har besluttet og handlet på din rolle til mødet.

Sammen med den rolle du har besluttet dig for, kan du enten dreje håndtrykket så du får overhånden eller måske endda underhånden. Det kan være fordelagtigt at “servere” den usikre chef overhånden. Det vil få vedkommende til at blive mere tryg i dit nærvær.

3. Undgå at se ud som et pak-æsel

Undgå at se ud som et pak-æsel, når du kommer til mødet. Tag kun det absolut nødvendige med, og undgå laptoppen. Din laptop (eller tablet med tastatur) kan skabe en barriere mellem dig og de andre.

Skal du tage notater, så gør det på en blok eller en tablet der ligger ned. Har du en kollega med, der tager notater så lad være med at tage noget som helst med. Lad din taske og mobiltelefon blive i bilen eller ved dit arbejdsbord.

Dermed virker du mere let og adræt, der er ikke noget der tager fokus og alt i alt virker du mere overlegen – du har styr på dine ting.

4. Gå ind i rummet

Når du går ind i møderummet eller i kontoret til den du skal tale med, må du aldrig stoppe op i døren. Sørg altid for at træde et skridt eller to ind i rummet med det samme.

Hvis du stopper op i døren, kan du virke usikker. Vores hjerner scanner altid efter farer, når vi kommet et nyt sted hen. Men hvem skulle dog være til fare for dig her?

Går du et skridt ind i møderummet, i stedet for at stoppe op i døren, signalerer du sikkerhed, og det at du har styr på det. Det er med til at etablere din “overhånd” i mødet.

5. Kom nu til tiden

Kom nu for pokker til tiden. Kommer du for sent, har du tabt på forhånd.

Beregn at du er der 10 minutter før. Er du den første der er kommet eller må vente i receptionen, kan du passende gennemgå ovenstående.

Men venter du i receptionen, gør du det stående – du må ikke sætte dig ned. En vigtig person som dig, lader sig ikke parkere i en stol af en receptionist. Du venter stående, for du er sikker på at den du har møde med, ikke lader dig vente. Det er du trods alt for vigtig til. (Bemærk at dette lille trick stresser receptionisten som bare pokker – men sådan er det)

Sagt på jævn dansk: Du MÅ ikke komme for sent.

Du har overhånden, når du lykkes med dit mål

Der er mange veje til Rom. Selv om du bevist virker underlegen men når dit mål til mødet, har du stadig vundet.

Hvis du opnår dit mål til mødet ved at virke underlegen, har du stadig vundet. Så det at få overhånden, få ret, vinde diskussionerne eller opføre sig som alfahan, er ikke altid vejen frem. Men at ende op med at du når det mål, du har sat dig fra starten. Det er at vinde.

Jeg har selv gjort det til en vane at praktisere disse punkter til alle mine møder. Det hele sker oppe i min hjerne og er efterhånden ren automatik.

Næste gang du går til møde, så giv dig selv overhånden fra starten. Få den arrogante ned på jorden og få gjort den usikre tryg.

Godt møde.

Tags:
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1

Leave a Comment