Ordbog

Amygdala

Amygdala sidder i det limbiske system og er blandt andet årsagen til at vi oplever frygt.

Amygdala er to mandelformede strukturer i hjernen, der kan opdeles i to dele.

Den ene del er en basolateral del, modtager fra neostriatale kerner, frontallap, thalamuskerner og dopaminerge kerne, hvilket basalt set betyder al sanseinformation.

Den anden del er den kortikomediale del, der modtager fra autonome processer, så som thalamus, hypothalamus, dopaminergekerner, lugtelap og septumkerner.

 Centeret håndterer alle inputs fra kroppen og scanner vores hukommelse efter om den opfanger noget farligt. Gør den det, giver den os en frygt-reaktion og handler selv ved at sende signaler ud i kroppen. Dermed er centeret også afgørende for vores velbefindende.

Det betyder at hvis Amygdala overaktiv er vi præget af stress, frygt og ubehag. Er den velreguleret, har vi overskud til at være nysgerrige, glade og givende.

Når vi taler kropssprog, spiller Amygdala også ind. Udfordringen er, at hvis centeret går rigtig i gang, får din øverste hjerne (neocortex), slet ikke signalerne fra kroppen endnu. Det betyder at vi ikke kan reagere når vi bliver bange eller nevøse.

Så hvor gerne en mand ville sige noget begavet til en kvinde, er mødet med en smuk kvinde så angst provokerende, at Amygdala forlængst har lukket ned. Så er det at vi mænd står og ligner et får der lige har fået øje på en rummand. Du kan læse mere i artiklen ‘Mænd og følelser: Sådan flirter mænd…