Skriv for at søge

Del

Fordi du ikke får en anden chance for at give et godt førstehåndsindtryk.

Lige op ad trappen og ind af den store dør. Det er første dag, på en af de efterhånden mange undervisningsforløb jeg har deltaget i. Den første dag er altid spændende. For hvad er det for mennesker jeg møder?

Min første vurdering af de andre kursusdeltagere er hurtig og nådesløs. Hvor stor dybde har de i deres øjne? Hvordan er deres kropsholdning? 

Hende der. Mine øjne fanger en slank pige i slutningen af 20’erne. Hun har stramme læderbukser på, langt hår og blå øjne. Vurderingen kommer prompte. Hun er for arrogant til mig. Min holdning bliver hurtig, at hun bare skal gå væk.

Men hvorfor dømmer jeg hende på den måde? Hvad er det der gør, at hun bliver dømt ude allerede inden jeg har talt med hende?

Ildfluens magi

Ildfluen er et facinerende dyr, hvor det ikke er så interessant hvordan den lyser, som hvorfor den lyser.

Nogle forskere mener, at det er en advarsel til rovdyr. Andre forskere har en anden forklaring. Ildfluer har forskellige måder at blinke på, der afslører deres køn og hvilken art de er.

Dét der er interessant, er ildfluens brug af lys som et parringssignal. At “blinke” giver en hel ny mening. Det viser sig at han-ildfluer har helt bestemte måder at blinke på, der tiltrækker hun-ildfluer.

Mark Brown har observeret af højere blinke frekvens og mere blinke intensitet giver en større tiltrækning af hunner.

Men hvorfor er det interessant?

Folk eller fæ?

Lige som ildfluen, har mennesker bestemte måder at tiltrække andre på.

Godt nok render vi ikke rundt og blinker med en lommelygte bundet til måsen, men vores kroppssprog afslører tydeligt hvem der er ven og hvem der er fjende.

Ildfluen er et godt udgangspunkt for at forstår hvad der gør, at andre mennesker ser os som potientielle venner.

I en hver situation hvor to fremmede ser hinanden, er der en chance (eller risiko) for at den ene observerer den anden. Denne observation resulterer automatisk i en bedømmelse om vedkommenden er en ven eller et “fæ”.

De tre venne-signaler

Overordnet er der tre signaler, der giver dig et bedre udgangspunkt:

  • Vippet med dine øjenbryn
  • Den blottede hals – hovedtilt
  • Det ægte smil (i modsætning til det falske)

Det hurtige løft med øjenbrynene

På engelsk kalder man det et “eyebrow flash”. Man “blinker” så at sige med øjenbrynene.

Det er et hurtigt opadgående løft med øjenbrynene til den fremmede i rummet, der signalerer til den anden at du ikke er en trussel.

Mange lægger slet ikke mærke til at folk løfter øjenbrynene som det første, når de ser dig.

  • Løfter det op ad, er du god nok (og det er netop det du vil signalere).
  • Trækker det nedad, når de ser dig første gang, bryder de sig ikke om dig.

Det kan ikke siges på anden måde.

Øjenbrynene er en god måde at se, om folk kan lide dig eller ej. Trækkes øjenbrynene ned med en let rynken på næsten, når en anden ser dig første gang , har de sædvanlig vis en negativ holdning til dig.

Første gang du ser det, skal du være opmærksom. Anden gang du ser det, kan der være et mønster. Tredje gang er du ikke i tvivl – de tænker ikke positivt om dig.

Den blottede hals

Hovedet tiltet enten til højre eller venstre, er endnu et signal om at du ikke er en trussel. Snarere det modsatte.

Ved at blotte din pulsåre på halsen, viser du at du stoler på dem og alt er okay.

Kvinder, der ser en mand komme imod dem med hovedet en anelse tiltet til den ene side, ses som mere attraktiv end hvis de ikke gjorde. Det gælder naturligvis også når kvinder tilter deres hoved.

Derudover anses mennesker, der har tiltet deres hovede en anelse under samtale, som mere venlige og ærlige, sammenlignet med mennesker der holder deres hoved lige.

Ligesom med øjenbrynene, er der en modsætning i at tilte hovedet. Det modsatte er at trække det ned “i skildpaddeskjoldet”. Det resulterer i at du kan bliver anset som ikke-imødekommende (en trussel), da du beskytter dig selv.

Alt det, er noget der sker i vores underbevisthed, som giver dig den “mavefornemmelse” af andre mennesker. Det er den fornemmelse som du (og andre) kan manipulere med. Eller i hvertfald justere på.

Det ægte smil

Dit smil er et stærkt venne-signal, men det viste du sikkert godt.

Personligt holder jeg mig fra sure mennesker, sådan helt generelt. Jeg ønsker ikke at diskutere med dem, de skal bare gå væk. Ellers gør jeg det.

Et smilende ansigt bedømmes sædvanligvis som værende mere attraktivt og mindre dominant. Smilet viser selvsikkerhed, glæde, entuiasme og vigtigst af alt accept af andre. Samtidigt er det meget svært for andre, ikke at smile tilbage til dig.

Dit smil alene, vil ændre andres “tilstand” til en mere venligt og modtagende tilstand. Rent fysisk frigiver et smil endorfiner, der giver os en fornemmelse af velvære.

Sådan bruger du de tre venne-signaler

Havde den tidligere nævnte kursist i stedet tiltet med hovedet, hævet øjenbrynene og givet det ægte smil til mig, mens hun sagde “Hej!”, var mit førstehåndsindtryk af hende blevet helt anderledes.

I stedet for tog det en del tid, før vi overhovedet havde en dialog. Der havde jeg den negative følelse.

Nu, hvor du har fået opskriften på en god start blandt fremmede mennesker, er det tid til du øver dig.

Gå ud på dit badeværelse, lås døren og øv dig: Tilt hovedet, vip med øjenbrynene, smil ægte og sig “Hej!”. Når du smiler, så forestil dig de mennesker i dit liv, der gør der glad, du smiler til.

Gør det til en rytme, når du møder og hilser på andre.

Når du har øvet dig nogle dage, er du klar til at gå ud i verden og blive positivt bemærket. Få skabt nye kontakter, venskaber og nye muligheder.

Husk det nu: Tilt hovedet, vip med øjenbrynene og smil.

Om artiklen
Bliv bemærket, før der er sagt et ord
Artiklens navn
Bliv bemærket, før der er sagt et ord
Beskrivelse
Har du styr på de tre venne-signaler inden for kropssprog? Det bør du have. Fordi du ikke får en anden change for at give et godt første indtryk.
Forfatter
Udgivet på
christian-gravgaard.com
Tags:
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1

Leave a Comment