Skriv for at søge

Storhjernen (Cortex, neocortex eller cerebrum)

Del

Neocortex er den nyeste del af menneskehjernen og omgiver de ændre dele af hjernen, reptilhjernen og det limbiske system.

Neocortex findes kun hos alle pattedyr, og er højest udviklet hos mennesket. I denne dele af hjernen, forbindes planlægning og tanker. Det er her hjerneprocesser på højeste niveau kontrolleres. Det er processer som sprog, kreativitet og logik.

Neocortex er opdelt i to dele. En højre og en venstre side (hemisfære). Hver Hemisfære er opdelt i hhv. nakkelap, isselap, tindinglap og pandelap. Hver af disse hjernelapper har betydningsfulde funktioner.

Højre og venstre side af hjernen styrer hhv. kreativitet og logik. Den højre side er den kreative side. Den håndterer følelsesmæssig forståelse, som fortolkes igennem kropssprog, tonefald, mimik med videre.

Den venstre side af hjernen arbejder med logik. Den ser detaljer, nedbryder information i mindre dele og analyserer de data den får ind. Det er her ord og sprog også håndteres.

Mellem højre og venstre side af hjernen er  hjernebjælken (Corpus Callosum), der sikre at de to hjernedele kan snakke sammen. Ud over simple funktioner, kræver det at begge hjernehalvdele samarbejder aktivt. Dette sørger hjernebjælken for.

Tags:
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1
Forrige artikel
Næste artikel