Skriv for at søge

Psykologisk krigsførelse – sådan får du folk til at snakke

Del

På vej hjem fra vores ferie, lavede jeg lidt psykologisk krigsførelse på en receptionist. Men der findes en anden vild metode, som også kan betegnes som psykologisk krigsførelse.

For nogle år siden fik jeg et opkald fra en person, der bad om hjælp. Vedkommende skulle have møde med to repræsentanter for en fagforening, så hun havde brug for et råd til hvad hun skulle gøre.

Historien er, at et par af firmaets medarbejdere var bortvist på grund af tyveri. Nu havde deres fagforening så indkaldt til møde – og så er gode råd dyre. For hvordan håndterer man to fagforeningsrpræsentanter, der har et andet mål end hvad der er ret og rimeligt?

Den korte version er – thi stille!

Skal du have andre til at snakke sig selv i fedtefadet, skal du tie stille. Også når det bliver pinligt. Her skal du sidder på hænder og tunge, og på godt gammel dansk – holde din kæft.

Jeg kender hende godt nok til at vide, at hun snakker, når hun bliver nervøs. Måske kender du det selv. Her bad jeg hende om at være standhaftig og lade være at tale. Til mødet kommer de to herre ind, hun præsenterer sig selv – og stopper med at tale. Til det bliver pinligt.

Det er her det magiske sker. Dét der er psykologisk krigsførelse. De to herre kan ikke holde til tavsheden og kører sikkert sig selv i graven.

Den pinlige tavshed resulterede i at den ene fik startet med at sige “Ja, det her er jo en rigtig skidt sag…”. Et klassisk eksempel på at hans automatik tog over, for at få den pinlige tavshed til at stoppe. Resultatet var, at fagforeningen måtte frafalde sagen, da man selv indrømmede at medarbejderne stod meget dårligt.

Tving din leder til at tage stilling

Det er en simpel men sikker metode til at få en ubevist person til at tale.

En god bekendt fortalte mig at han brugte den overfor sin leder, når der var noget der skulle trænge ind og der skulle bevises en pointe til hans “one to one” møder. Her leverer han sit budskab og tier derefter stille til pinligheden indfinder sig og lederen får snakket over sig.

Det kan tvinge din leder til at tage stilling til noget, hvis det er det du vil have.

Forsvaret mod tavsheden

Selvfølgelig er der et værn, hvis du bliver “offer” for denne strategi. Men det kræver at du er bevidst om hvad der sker.

Du kan gøre tre ting:

  1. Blive ved med at tie stille. Dette bliver anstrengende i længden.
  2. Skyde bolden retur med et åbent spørgsmål om “Hvordan skulle jeg kunne gøre det?”.
  3. Lukke samtalen effektivt ned med et “Det vil jeg lige tænke over” eller et “Det er jeg uenig i”.

Det åbne spørgsmål (punkt 2) er et kapitel i sig selv, men er en god metode til at få bolden over på den anden side igen. Uanset, så er tavsheden et godt våben til at få andre til at tale (over sig).

Personen jeg rådgav om at være stille, lærte ved selvsyn hvor magtfuldt det er. Som man siger: Der er en grund til at vi har to ører og én mund.

Tags:
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1

Leave a Comment