Skriv for at søge

Hvorfor skulle jeg ikke holde barsel?

Del

“Du kan da ikke holde barsel!” Den sætning har jeg efterhånden hørt nogle gange. Sætningen kommer ikke ud af debatten om kønsroller og det at jeg er mand, men derimod om at jeg er iværksætter. At jeg er selvstændig. For en selvstændig kan da ikke holde barsel.

De stereotypiske holdninger til hvad en iværksætter kan eller ikke kan, er der nok af. At arbejdet kommer før familien er en af dem. En anden er at vi helst skal arbejde 80-100 timer om ugen. Det kræver det at være iværksætter, siger man.

Har du selv prøvet at arbejde 80 timer om ugen kontinuerligt? Ikke bare en enkelt uge eller to, men hele tiden. Det kan du jo ikke holde til i det lange løb. Bare søvnmanglen alene gør mere skade end gavn.

Nu ved jeg godt at kvinderne siger “Hvad fa’n tror du at jeg gør, når jeg skal hjem og drive en familie efter min arbejdsdag? Det er 8 timers arbejdsdag i sig selv at få mand og børn til at makke bare en lille smule ret”.

Vidste du at en enkelt nat uden søvn sænker din IQ med 14-15 point den næste dag? Gentag efter mig: “Søvnmangel kan ikke betale sig”. Noget småbørn og barsel i øvrigt ikke hjælper på.

Min barsel er hellig – også selv om jeg er iværksætter

Når dagen er slut, hvad er så vigtigst for dig? Dit arbejde eller din familie. Har du selv gjort det op med dig selv – og efterlever du det?

Da jeg startede som iværksætter i 2010, havde jeg afklaret min prioritet fra starten. Familien kommer først. Med det i mente, valgte jeg at være tilstede hos familien om aftenen og i weekenderne i stedet for at arbejde. Guderne skal vide at det langt fra altid er lykkes, men det er en klar første prioritet. Jeg forsøger hver dag at overholde det.

Når man, som jeg, så vælger at få børn, er jeg naturligvis også nødt til at prioritere mine børn og min familie. Specielt i starten af et lille nyt liv, mener jeg at det er vigtigt at jeg som far er med til at være der for den lille. Det giver både en bedre balance i familien, men også at den lille ny får et tættere forhold til sin far. Det er noget, der er vigtigt for mig.

Min klare holdning er, at jeg vil og skal kunne håndtere mine børn selv. Når jeg har valgt at få børn, så er det mit ansvar at være der og kunne håndtere mine børn – ultimativt selv. Det starter med barslen.

Ikke alle selvstændige kan få barselsdagpenge

Noget der overraskede mig, er at ikke alle selvstændige kan få barselsdagpenge. Det afhænger af hvilken selskabsform din virksomhed er.

Som virksomhedsejer kan du have en “Personligt ejet Mindre Virksomhed”. Her er din virksomhed samme juridiske entitet som dig selv. Alternativt kan du have et selskab, hvor der er en del forskellige typer (ApS, A/S, IVS, mv.).

Det er din selskabsform, der afgører om du kan få barsel. Har du en “Personligt ejet Mindre Virksomhed” kan du ikke få barselsdagpenge. Har du derimod et selskab, kan du godt. Det er fordi at du, i et selskab, også er lønmodtager.

I min verden er det helt skævt, at iværksættere med en “forkert” selskabsform bliver afholdt fra at få mulighed for at holde barsel, som alle andre her i landet. Det mener jeg er at afholde visse iværksættere fra at holde barsel.

Har du så ikke valgt din forretning fra, når du holder barsel?

Balance mellem arbejde og privatliv - Kropssprog af Christian GravgaardNej, det mener jeg ikke.

Naturligvis er der nogle tidspunkter, hvor jeg er meget på min forretning og nogle tidspunkter hvor jeg ikke er. Lige nu, er et tidspunkt hvor mine medarbejdere driver min forretning og mit fokus er på min barsel. Når min barsel slutter, vender det rundt igen.

Til gengæld mener jeg, at det gør os til hele mennesker. Både at have balance i privatlivet og i arbejdslivet. Det gælder både mig og mine medarbejdere. Hvis dit privatliv ikke fungerer, fungerer du ikke på arbejdet. Fungerer du ikke på arbejdet, fungerer du ikke privat.

Som Yin og Yang må dit arbejdsliv/privatliv være i balance for at du selv kan være i balance.

En del af at være iværksætter, er at du gør det DU tror på, uanset hvad andre tror på. Jeg tror på at vi som iværksættere sagtens kan holde barsel.

Om artiklen
Hvorfor skulle jeg ikke holde barsel?
Artiklens navn
Hvorfor skulle jeg ikke holde barsel?
Beskrivelse
"Du kan da ikke holde barsel!" Den sætning har jeg efterhånden hørt nogle gange. Sætningen kommer ikke ud af debatten om kønsroller og det at jeg er mand, men derimod om at jeg er iværksætter. At jeg er selvstændig. For en selvstændig kan da ikke holde barsel.
Forfatter
Udgivet på
christian-gravgaard.com
Udgivers logo
Tags
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1

Leave a Comment