Skriv for at søge

Del

Iværksætteri: Søvn betaler sig - Christian GravgaardEr du en af dem, der arbejder 80 timer ugen og måske lige tager en all-nighter i ny og næ? Så skal du til at ændre dit arbejdsliv, for det gør dig mindre intelligent.

Vi iværksættere kender det alle sammen. Holdningen til hvor meget der “skal til” for at du lykkes som selvstændig. “Du skal arbejde 80 til 100 timer om ugen for at lykkes” siger iværksætter-guruerne. Konsekvensen er ofte at vi må tage tiden det eneste sted vi kan skære ned, nemlig søvnen. Men det viser sig at være en rigtig dårlig idé.

Nogle af de berømte ledere har for vane at leve med meget lidt søvn. En af dem var Margaret Thatcher, der i øvrigt led af demens i sit senere liv. Men er løsningen, når man vil blive til noget her i livet, at sove lidt og arbejde meget? Ikke nødvendigvis.

Grunden til at nogle kan leve på meget lidt søvn, skyldes at et ekstremt begrænset antal mennesker har en genetisk mutation, der reducerer den mængde søvn, de skal bruge for at fungere optimalt, helt ned til 4-5 timer om natten.
Men for resten af os, er 7 til 9 timers god søvn hver nat er afgørende, for at vi kan performe optimalt, herunder mange topdirektører og verdensledere, siger Dr. Tara Swart, en international neuroscientist og CEO hos The Unlimited Mind.

Så dum bliver du af ikke at sove

Ud over de åbenlyse sundhedsrisici, når du har søvnforstyrrelser, så falder din IQ med 5-8 IQ point.

Mens vi normalt kan fortsætte, omend lidt mere groggy, viser undersøgelser, at når vi går glip af søvn, falder vores IQ med 1 standardafvigelse (ca. 15 IQ point), hvilket betyder, at du vil arbejde som om du havde et indlæringsproblem.

Hvordan får jeg en bedre søvn?

En god søvn - Christian GravgaardDer er mange enkle, men effektive metoder du kan bruge til at forbedre kvaliteten af din søvn.

Dem, der arbejder sent om aftenen på mobile enheder og laptops, har en højere risiko for at sove dårligt. Dette skyldes, at melatonin, hormonet, som hjælper med at regulere vores søvn, bliver frigivet af pinealkirtlen til resten af kroppen. Det blå lys, som mobile enheder og laptops udsender, forvirrer kirtlen, fordi det er mørke der sætter kirtlen igang med at frigive melatonin. Den mørke får du ikke, når du stirrer ind i en skærm.

Pinealkirtlen er, ud over ansvaret for søvnkvaliteten, også ansvarlig for cellernes livslængde og kroppens døgnrytme. Yderligere regulerer pinealkirtlen igangsættelsen af pubertetens start og er dermed afgørende for modningen af personligheden samt kønstrækkene.

Her er et par metoder der kan give dig bedre søvn:

  • Sørg for at du sover i fuldstændig mørke – ingen standby-lys i soveværelset og gerne med mørklægnings gardiner.
  • Undgå koffeinholdige drikkevarer efter kl. 14:00. Halveringstiden for koffein er 8-10 timer, og dens virkninger kan forstyrre din søvn.
  • Spring din drink inden natten over. Selvom alkohol ofte bruges af folk til at hjælpe dem med at falde i søvn, påvirker det dine søvncyklusser.
  • Prøv at bruge lavendel. Vores olfaktoriske nerver forbinder næsen nerver direkte til den limbiske del af vores hjerne. Lavendel er den stærkeste naturligt forekommende neuromodulator. Prøv at bruge det til at slappe af og skabe en mental forbindelse med søvn, når du går i seng.

Hvis din søvn bliver forstyrret i løbet af natten, er der også et par metoder til at hjælpe dig igennem dagen:

  • En powernap i løbet af dagen giver din hjerne et godt boost. En 30-minutters lur forbedrer din læring og hukommelse. En 60-90 minutters lur vil forbedre din kreativitet.
  • Så lidt som 12 minutters meditation eller mindfulness, kan øge din kognitive funktioner betydeligt og er nok til at opbygge din mentale balance.

Så når du i aften lige tænker at du skal arbejde lidt, kan det være at du i stedet skulle gå i seng. Så arbejder du trods alt ikke i morgen, som om du havde et indlæringsproblem.

Om artiklen
For lidt søvn gør dig dum
Artiklens navn
For lidt søvn gør dig dum
Beskrivelse
Er du en af dem, der arbejder 80 timer ugen og måske lige tager en all-nighter i ny og næ? Så skal du til at ændre dit arbejdsliv, for det gør dig mindre intelligent.
Forfatter
Udgivet på
Christian Gravgaard
Tags:
Christian Gravgaard

Jeg har studeret non-verbal kommunikation i over et årti, er uddannet specialist i kropssprog, selvstændig virksomhedsejer, indehaver af 2 Børsen Gazeller og professionel bestyrelsesmedlem. Som specialist i kropssprog rådgiver jeg virksomheder og privatpersoner i at få mere ud af deres sociale kompetencer. Det gør jeg både som rådgiver og bestyrelsesmedlem.

  • 1

Leave a Comment